Na de uitvaart

Ongeveer drie á vier weken na de uitvaart maak ik een afspraak om bij je langs te komen. Om te horen hoe het met je gaat en hoe je terugkijkt op het afscheid. Ook neem ik dan de eindfactuur mee.

Rouwverwerking

In de week naar de uitvaart toe ben je heel intensief met het afscheid bezig. Toch kan het voelen alsof de tijd heeft stilgestaan. Na het afscheid breekt er een nieuwe periode voor je aan. Je merkt dat voor anderen het leven al snel weer doorgaat. Rouwen hoort bij de dood en het verlies. Ieder doet dit op zijn eigen manier en het is hard werken. Rouwen is noodzakelijk om het verlies een plaats te kunnen geven en dat gaat niet vanzelf. Dit kost tijd en energie.

Er zijn tal van boeken over verlies en rouwverwerking geschreven. Soms heb je behoefte aan een luisterend oor, omdat je er zelf niet uitkomt. Wil je met een professional praten, dan kan ik je daarmee in contact brengen. Je kunt vaak in je eigen omgeving bijeenkomsten over rouw en rouwverwerking bezoeken. Deze worden regelmatig georganiseerd.

Grafmonument

Misschien weet je precies wat voor grafmonument er moet komen. Of je hebt werkelijk geen idee. Sommige nabestaanden doen er wel een jaar over om tot de juiste beslissing te komen. Dat mag allemaal en is niet vreemd. Je bent bovendien niet verplicht om een grafmonument te plaatsen. Misschien wil je wel een prachtige bloemenstruik planten, of het graf versieren met schelpen die je zelf hebt verzameld. Het is allemaal mogelijk.

De meeste begraafplaatsen hebben voorschriften voor de afmetingen van het grafmonument. Om tot een juiste keuze te komen, kun je ook een begraafplaats bezoeken en bekijken welke monumenten je aanspreken. De keuze is oneindig: grafmonumenten zijn er in veel verschillende soorten en materialen.

Bestemming van de as

De as van de overledene moet wettelijk minimaal een maand bewaard worden in het crematorium. Zolang je nog geen bestemming weet voor de as, kan deze in het crematorium blijven. Je hebt de volgende keuzes voor de bestemming van de as:

 • Verstrooiing
  Je mag op veel plekken as uitstrooien. Bijvoorbeeld op open zee of het land. Soms moet je hiervoor toestemming vragen aan de eigenaar van het terrein, of bij de gemeente. Maar misschien heb je wel een mooi plekje in je tuin, zodat je er een (levens)boom bij kan planten. Er zijn ook speciale manieren om as te verstrooien, bijvoorbeeld met een ballon of vliegtuig. Verder zijn er zijn crematoria en begraafplaatsen met een speciaal daarvoor bestemd strooiveld.

 • Urn
  De as kun je thuis bewaren in een sier-urn op een dierbare plek, of begraven in je tuin.

 • Graf
  Je kunt de as in een urn laten bijzetten in een bestaand graf of in een urnengraf plaatsen.

 • Urnenmuur
  De urn met as kun je laten bijzetten in een urnenmuur van het crematorium of de begraafplaats.

 • Verwerken
  As kun je in glas laten verwerken, maar ook in een sieraad of tatoeage.

Ook na de uitvaart komen er dus nog steeds zaken op je af, die geregeld moeten worden. Graag adviseer ik je als je het moeilijk vindt hierin keuzes te maken. Ik raad je vooral aan om er de tijd voor te nemen. Doe wat goed voor jou voelt en doe dat in jouw tempo.