Kennismaken

Bij onze eerste ontmoeting informeer ik je over mijn werkwijze en neem ik de tijd om kennis met jou en je naasten te maken. Wie was de overledene en wie zijn er betrokken bij de planning van de uitvaart? Wat vond je dierbare belangrijk in het leven en welke elementen wil je daarvan terugzien bij het afscheid? Alle stappen nemen we in alle rust samen door; welke zijn nú belangrijk en welke kunnen wachten? Vanaf het eerste gesprek ontzorg ik je op alle mogelijke manieren.

Neem de tijd

De maximale wettelijke termijn tussen overlijden en uitvaart is zes werkdagen. De dag van overlijden en feestdagen vallen hier niet onder. Je hebt dus een volle week om het afscheid voor te bereiden. Een voorbeeld: bij een overlijden op maandag moet de uitvaart uiterlijk de volgende week op dinsdag (de zesde werkdag na de maandag van het overlijden) plaatsvinden. Bij uitzondering kan van deze termijn worden afgeweken.

De laatste verzorging

Na het overlijden heb je de keuze om zelf je dierbare te wassen en te verzorgen, of om dit te laten doen. Ook als je dierbare in een zorginstelling is overleden, kun je vaak helpen met deze laatste zorg. Hoe klein je bijdrage ook is, de ervaring leert dat het helpen verzorgen je veel voldoening geeft en helend kan zijn. Alleen jij weet wat haar favoriete jurk was, of hoe hij zich graag nat schoor. Het verzorgen helpt je in het rouwproces en brengt je een stapje op weg naar het definitieve afscheid. Zo kun je langzaam wennen aan het idee dat je dierbare is overleden. Natuurlijk ondersteun ik je bij de verzorging als je dat wilt.

Vanaf dit moment moet je veel keuzes maken. Om je hier inzicht in te geven, kun je bij praktische informatie verschillende mogelijkheden bekijken.